Vihreän basiliskin hankinta

Johdanto

Vihreä basiliski ei välttämättä ole helpoimmasta päästä, mutta epävarmuus hälvenee kun ei oleta mitään, vaan etsii tietoa aktiivisesti. Palkintona on terve ja kaunis lisko jota on ilo seurata. Omat basiliskisivuni olen tarkoittanut ihmisille jotka ovat kiinnostuneita lajista ja myös itselleni muistutukseksi kun haluan nopeasti tarkistaa jotain liskojen hoitoon liittyviä asioita. En pidä omia kirjoituksiani vielä kovin kattavina tai absoluuttisena totuutena, joten liskoista kiinostuneita kehotan etsimään muualtakin tietoa, faktojenkin varmistamiseksi. En ota vastuuta jos jokin menee pieleen ohjeitani noudattamalla.

Hankinta

Kun harkitset basiliscus plumifronsin hankkimista pidä mielessä että sinun pitää pystyä tarjoamaan basiliskille riittävän suuri terraario. Terraario sisustettuna oheistarvikkeineen pitää luonnollisesti olla jo ennen liskon noutoa.
Vihreälle basiliskille pitää myös pystyä tarjoamaan riittävästi ruokaeläimiä monipuolisesti sen koko elämän ajan, selvitä siis hyvissä ajoin mistä ruokia pystyy hankkimaan ympäri vuoden.
Matelijaharrastus ei ole ilmaista puuhaa. Terraario, ruoka, lamput, lämpömatto jne. maksavat maltaita, ja jotkin tarvikkeista pitää vaihtaa säännöllisesti uusiin. Tämä kaikki maksaa useita satoja euroja. Päivittäinen liskoista huolehtiminen vaatii luonnollisesti myös aikaa. Terraarion siivoaminen, veden vaihtaminen, sumuttelu ja ruokinta lohkaisee helposti tunnin jos toisenkin päivästä. Tämän ei ole tarkoitus lannistaa ketään, mutta basiliski elää hyvällä hoidolla jopa 10 vuotiaaksi, selvitä siis vastuullisena ihmisenä mihin olet ryhtymässä. Hanki siis lajia koskevaa tietoa rutkasti. En välttämättä suosittele basiliskin hankkimista lapselle, mutta määrätietoinen ja sitoutuvainen lapsi on käypä hoitajaksi siinä missä aikuinenkin kunhan vain vanhemmat tekevät selväksi millainen vastuu on tiedossa.

Hankintalista

Suuri terraario
UV valaisin
Suuri vesi-allas
Eläviä kasveja
Kiipeilypuita
Piileskelypaikkoja
lämpö- ja kosteusmittarit
Lämpökaapeli tai vastaava jolla saadaan altaan vesi lämmitettyä
Spottilamput 60W ja lamppujen kannat (keraamisia)
Pohjamateriaaliksi haketta / turvetta

Omien basiliskien taustaa

Oma innostuksemme vihreään basiliskiin lähti sattumien kautta kun harkitsimme leopardigekkojemme ohelle jotain haasteellisempaa matelijaa. Halusimme jotain vähän erikoisempaa kuin parta-agaman (mitenkään väheksymättä) ja nimenomaan kiipeilevää ja trooppista lajia, silti pienempää kuin iguaani. Vihreä basiliski tuli vastaan tutkiessamme eri lajeja, ja päätimme nähdessämme kuvia kauniista liskosta että tuon me haluamme. Hylkäsimme ajatuksen kuitenkin tutkittuamme että saatavuus on erittäin huono Suomessa ja lisko olisi vaikeahoitoinen meille aloittelijoille. Yhtäkään kasvattajaa ei löytynyt ja infoa oli saatavissa niukanlaisesti. Olimme jo etsimässä muuta lajia, mutta jostain syystä päätimme tarkistaa erään tutun eläinliikkeen valikoimat. Olimme hämmästyneitä kun sieltä löytyikin basiliscus plumifrons pariskunta. Tartuimme tuumasta toimeen ja pian saimmekin jo riittävän suuren terraarion tarvikkeineen hankittua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: